Zamknij [X] |
Galeria
|
![]() |
![]() |
M±ka migda³owa
Z jednej strony powinna byæ produktem dobrze znanym, z drugiej jednak budzi spore zainteresowanie i jest pewnego rodzaju odkryciem. To bardzo zdrowy, ale i kaloryczny produkt – podobnie jak migda³y, z których powstaje. Czym wyró¿nia siê m±ka migda³owa, jakie ma zastosowanie, i czy jest w jakikolwiek sposób lepsza od innych rodzajów m±k?
Mielone migda³y – m±ka i bakalie w jednym
M±ka migda³owa powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migda³owca zwyczajnego, znanych szerzej jako migda³y. To jedne z najzdrowszych orzechów, zaliczane do grona superfoods. Przede wszystkim zawieraj± mnóstwo zdrowych t³uszczów, bardzo du¿o witaminy E oraz minera³ów – wapnia, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Dodatkowo wspieraj± pracê mózgu, pobudzaj±c kreatywno¶æ i wzmacniaj±c koncentracjê. Migda³y mielone s± w³a¶ciwie tak samo zdrowe jak te spo¿ywane w ca³o¶ci. W³a¶nie dlatego m±ka migda³owa jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw m±cznych. W¶ród jej wielu zalet warto wymieniæ znakomity smak oraz to, ¿e jest bezglutenowa. Warto pamiêtaæ, ¿e orzechy s± jednym z najczêstszych alergenów, dlatego osoby uczulone powinny siêgaæ po nie ostro¿nie, szczególnie je¶li nie s± pewne, które rodzaje orzechów je uczulaj±.
Czy m±ka z migda³ów zast±pi m±kê pszenn±?
W przypadku m±k z orzechów i str±czków, zwykle bardzo trudno jest zupe³nie zast±piæ m±kê pszenn± w proporcjach 1:1. Mielone migda³y s± jednak w tej kwestii wyj±tkiem. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e przy ca³kowitym zast±pieniu m±ki pszennej migda³ow±, wypieki mog± mieæ inn± strukturê i gorzej wyrastaæ. Szczególnym przypadkiem s± te¿ ciasta dro¿d¿owe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiaj±c je, najlepiej wymieszaæ migda³y mielone z inn± m±k±, która ma lepsze w³a¶ciwo¶ci wypiekowe – np. pszenn± lub orkiszow±. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyro¶niêcia ciasta.
Przepisy z m±k± migda³ow±
Mielone migda³y mo¿na dodaæ do niemal¿e wszystkich potraw – zw³aszcza tych serwowanych na s³odko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi nale¶ników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. M±ka migda³owa nie bez powodu nazywana jest czêsto najzdrowsz± i najsmaczniejsz±. Ka¿dy, kto szuka nowych smaków i chce uczyniæ swoj± dietê bardziej warto¶ciow±, powinien na sta³e wprowadziæ do menu potrawy z jej dodatkiem.
Kraj pochodzenia: Izrael
Opakowanie: 1000 g
W 100 g:
**Zawarto¶æ soli wynika wy³±cznie z obecno¶ci naturalnie wystêpuj±cego sodu.
*RWS- Referencyjne Warto¶ci Spo¿ycia przeciêtnej osoby doros³ej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywaæ w miejscu suchym w szczelnie zamkniêtym opakowaniu.
Produkt jest alergenem.
W zak³adzie pakowane s± równie¿:
Pomimo do³o¿enia wszelkich starañ nie mo¿na w 100 % wykluczyæ wyst±pienia w produkcie tych surowców.
Producent: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Dro¿d¿, J. Dro¿d¿ Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Sklep prowadzony przez Glosel sp. z.o.o. sp.k., Al. Tysi±clecia Pañstwa Polskiego 6, 15-111 Bia³ystok
Copyright © 2004-2022 CzaryMary.pl Mapa galerii: 1 | 2 |