Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Galeria okno

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Outlet

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Oprawa: twarda
Wydawca: Nasza Księgarnia
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

32.45

najniższa cena z 30 dni: 32,45 zł
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…

Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny „Polityki”

Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.

Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!

Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”.

Szczegóły książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
  • Autorzy: Hanna Lis, Paweł Lis
  • Wydawnictwo Nasza Księgarnia
  • Oprawa: Twarda
  • Stan: końcówka nakładu, książki są nowe, ale niepełnowartościowe (mogą posiadać zażółknięcia, drobne zagięcia, itp.), mogą nie posiadać dodatków takich jak płyty CD, płyty DVD, mazaki, długopisy, naklejki i inne drobne elementy.
  • Model: 978831013407333
  • ISBN: 9788310134073
  • EAN: 978831013407333
  • Wymiary: 19.2x24.9x2.7 cm
Recenzje książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
eBook Wieszczba i żreb. Przepowiadanie przyszłości u dawnych Słowian pdf Wieszczba i żreb. Przepowiadanie przyszłości u dawnych Słowian

Cena: 4.25 zł
UWAGA! e-book jest skanem zapisanym w formacie PDF. Plik pdf uniemożliwia przeszukiwanie i...
eBook Słowianie Zachodni: dzieje, obyczaje, wierzenia, tom czwarty, część druga: Dzieje Słowiańszczyzny Północno-Zachodniej aż do wynarodowienia Słowian zaodrzańskich. Wynarodowienie Słowian. Słowianie na wschód od Łaby i Solawy. Byt i upadek Słowian. pdf Słowianie Zachodni: dzieje, obyczaje, wierzenia, tom czwarty, część

Cena: 14.45 zł
Tom czwarty, część druga dzieła „Słowianie Zachodni" omawia następujące tematy: Wyna...
Polska demonologia ludowa. Wierzenia dawnych Słowian Polska demonologia ludowa. Wierzenia dawnych Słowian

Cena: 44.93 zł
Jedna z najważniejszych książek poświęconych polskiej demonologii. Fascynujący świat słowi...
eBook O początku i o dawnych królach narodu Wandalów to iest Polaków wyiątki wytłumaczone z „Kroniki” Sarnickiego i z „Historyi Polskiey” Długosza pdf O początku i o dawnych królach narodu Wandalów to iest Polaków

Cena: 12.75 zł
UWAGA! e-book jest skanem zapisanym w formacie PDF. Plik pdf uniemożliwia przeszukiwanie i...
Religie dawnych Słowian Religie dawnych Słowian

Cena: 41.18 zł
Czy Słowianie posiadali zorganizowany system wierzeń religijnych? Co było sercem ich relig...
Helpa Kaszka manna dawnych zbóż, Czary Mamy 200 g Bio Kaszka manna dawnych zbóż, Czary Mamy

Cena: 13.99 zł
Manna z trzech dawnych odmian pszenicy – płaskurki, orkiszu i samopszy. Smak dzieciń...
eBook Kobiety i władza w czasach dawnych pdf Kobiety i władza w czasach dawnych

Cena: 39.27 zł
Książka składa się z dwudziestu pięciu studiów poświęconych obecności kobiet w świecie wła...
eBook Rys historyczny dawnych słowiańskich i słowiańsko-ruskich narodów pdf Rys historyczny dawnych słowiańskich i słowiańsko-ruskich narodów

Cena: 10.20 zł
Autor na łamach niniejszego dzieła porusza takie oto zagadnienia: O dawnych Słowianach w o...
Tajemne prawdy dawnych mitów i sag Tajemne prawdy dawnych mitów i sag

Cena: 36.00 zł
Najpierw sagi żyją w jakimś narodzie i przyjmowane są w sposób egzoteryczny, zewnętrznie i...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl