Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon wróżb i magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Istota ryżu
Istota ryżu
Galeria okno

Istota ryżu Outlet

Autor: Michael Booth
Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Oprawa: Miękka
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Cena rynkowa: 39.00
Nasza cena:

23.40

Taniej o: 15.60 zł ( 40 % )
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Opis książki

Istota ryżu
Do progu (199,00 zł) Darmowej Dostawy do stacji PKN Orlen lub do placówki Poczty polskiej lub do paczkomatu lub Paczką pocztową (48h) lub Kurier DHL lub Kurierem miejskim Nadajesz.pl - Białystok lub Przesyłką kurierską (24h) brakuje Ci 199,00 zł.
Sprawdź koszt dostawy

  • Odbiór na stacji PKN Orlen od 8,99 zł
  • Odbiór paczki w kiosku Ruchu od 8,99 zł
  • Odbiór paczki w placówce Poczty Polskiej od 8,99 zł
  • Paczka pocztowa (48h) od 10,99 zł
  • Odbiór paczki w paczkomacie od 11,99 zł
  • Kurier DHL od 12,99 zł
  • Kurier DPD od 12,99 zł
  • Kurier miejski Nadajesz.pl - Białystok od 12,99 zł
ODBIÓR OSOBISTY ZA 0 zł Białystok, Warszawa, Ełk, Suwałki, Grajewo

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.

W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi – a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.

Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiędzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchnięciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne świątynne jedzenie na górze Koya.

W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.

To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.

Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.

Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.

Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

Recenzje książki Istota ryżu - przeczytaj

opinie klientów:

Szczegóły książki Istota ryżu
  • Autor: Michael Booth
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Pwn
  • Oprawa: Miękka
  • Stan: końcówka nakładu, książki są nowe, ale niepełnowartościowe (mogą posiadać zażółknięcia, drobne zagięcia, itp.), mogą nie posiadać dodatków takich jak płyty CD, płyty DVD, mazaki, długopisy, naklejki i inne drobne elementy.
  • Model: 978830119788933
  • ISBN: 9788301197889
  • EAN: 978830119788933
  • Wymiary: 14.3x20.5x2.5 cm
Podobne produkty
Makaron (ryżowy z ryżu czarnego) bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (ryżowy z ryżu czarnego) bezglutenowy

Cena: 14.04 zł
Promocja z: 14.49
SKŁADNIKImąka z ryżu czarnego* (60%), mąka z ryżu brązowego*, woda (*certyfikowany składnik  ekologiczny) OPISMakaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 4-5 minut. Odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZ...
Krakersy z ryżu brązowego tamari - bezglutenowe - Chipsy, chrupki Krakersy z ryżu brązowego tamari - bezglutenowe

Cena: 15.69 zł
Promocja z: 16.19
SKŁADNIKI ryż brązowy*, sezam czarny*, sos sojowy tamari* (12,5%) (ziarna soi*, woda, sól morska, koji ferment) (*składniki ekologiczne) OPISBezglutenowe krakersy idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup oraz jako samodzielna przekąska. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1626 kJ /...
Makaron (z ryżu białego) świderki fusilli bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) świderki fusilli bezglutenowy

Cena: 11.54 zł
Promocja z: 11.89
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Miso shiro (na bazie ryżu) - Soja Miso shiro (na bazie ryżu)

Cena: 34.92 zł
Promocja z: 36.99
SKŁADNIKI Ryż* (63%), soja* (23%), woda, sól morska (6,3%), Koji (Aspergillus oryzae) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISTradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za......
Żurek na zakwasie z ryżu bezglutenowy - Przetwory warzywne Żurek na zakwasie z ryżu bezglutenowy

Cena: 9.91 zł
Promocja z: 10.18
SKŁADNIKIMąka ryżowa pełnoziarnista* (9,5%), czosnek*, liść laurowy*, ziele angielskie *, sól himalajska, woda, sok z kapusty kiszonej*, sok z ogórków kiszonych*(*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Produkt pasteryzowany. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 188 kJ/45 kcalTłuszcz:...
Makaron (z ryżu białego) nitka filini bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) nitka filini bezglutenowy

Cena: 12.26 zł
Promocja z: 12.59
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Istota ryżu - Inne książki o dietach Istota ryżu

Cena: 37.05 zł
Promocja z: 39.00
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Boo...
Makaron (z ryżu białego) muszla gnocchi sardi bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) muszla gnocchi sardi bezglutenowy

Cena: 10.98 zł
Promocja z: 11.29
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Makaron (ryżowy z ryżu tajskiego) bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (ryżowy z ryżu tajskiego) bezglutenowy

Cena: 14.04 zł
Promocja z: 15.18
SKŁADNIKIbiała mąka ryżowa*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISMakaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 3 minuty, odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna -&nbs...
Sklep prowadzony przez Glosel sp. z.o.o. sp.k., ul. Kolejowa 12E, 15-701 Białystok
Copyright © 2004-2019 CzaryMary.pl
Mapa galerii: 1 | 2 T
Zapisz się na nasz magiczny newsletter i odbierz
Kod 7% dodatkowego rabatu
od cen w CzaryMary. Kod ważny będzie przez 7 dni.
Adres e-mail jest nieprawidłowy
Wyrażam zgodę przetwarzanie podanego adresu e-mail w celu wysyłania treści marketingowej przez www.CzaryMary.pl zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz.U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883 z zm.).
Dziękujemy za zapisanie się na newsletter!
W ciągu najbliższych kilku minut
(z reguły 5, w wyjątkowych sytuacjach do 90 min.)
na Twój adres e-mail
wyślemy wiadomość z kodem dającym 7% dodatkowego rabatu.
Możesz skorzystać z niego jeden raz!