Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Istota ryżu
Istota ryżu
Galeria okno

Istota ryżu Outlet

Autor: Michael Booth
Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Oprawa: Miękka
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Pwn
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis książki Istota ryżu

26.33

najniższa cena z 30 dni: 26,33 zł
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.

W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi – a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.

Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiędzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchnięciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne świątynne jedzenie na górze Koya.

W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.

To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.

Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.

Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.

Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

Szczegóły książki Istota ryżu
  • Autor: Michael Booth
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Oprawa: Miękka
  • Stan: końcówka nakładu, książki są nowe, ale niepełnowartościowe (mogą posiadać zażółknięcia, drobne zagięcia, itp.), mogą nie posiadać dodatków takich jak płyty CD, płyty DVD, mazaki, długopisy, naklejki i inne drobne elementy.
  • Model: 978830119788933
  • ISBN: 9788301197889
  • EAN: 978830119788933
  • Wymiary: 14.3x20.5x2.5 cm
Recenzje książki Istota ryżu - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
eBook Człowiek - istota niedoskonała pdf Człowiek - istota niedoskonała

Cena: 23.24 zł
Rozprawa ta ma charakter uniwersalny, nie jest osadzona w żadnym kontekście typowym wyłącz...
eBook Człowiek istota religijna i rodzinna pdf Człowiek istota religijna i rodzinna

Cena: 28.05 zł
Oddawana do rąk Czytelnika książka była pisana na przestrzeni około ćwierćwiecza; nie zost...
eBook Człowiek - istota religijna. Tom 1: Religijność w ujęciu teologicznym pdf Człowiek - istota religijna. Tom 1: Religijność w ujęciu teologicznym

Cena: 27.20 zł
Niniejsze studium otwiera cykl interdyscyplinarnych badań nad tajemnicą człowieka. Podjęci...
eBook Istota człowieczeństwa mobi epub Istota człowieczeństwa

Cena: 50.92 zł
O to książka, w której znajdziesz najlepsze naukowe wyjaśnienie istoty człowieczeństwa. - ...
eBook Człowiek istota społeczna. Wydanie nowe mobi epub Człowiek istota społeczna. Wydanie nowe

Cena: 67.15 zł
Pierwsze wydanie książki Elliota Aronsona powstało w 1970 roku. Od tamtej pory stale aktua...
eBook Człowiek - istota religijna. Tom 2: Religijność w ujęciu etnologicznym pdf Człowiek - istota religijna. Tom 2: Religijność w ujęciu etnologicznym

Cena: 22.10 zł
Niniejsze studium otwiera cykl interdyscyplinarnych badań nad tajemnicą człowieka. Podjęci...
Lima Miso shiro (pasta z ryżu i soi) 300 g Bio Miso shiro (pasta z ryżu i soi)

Cena: 40.63 zł
Tradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatki...
Terrasana Miso genmai (pasta z soi i ryżu brązowego) 350 g Bio Miso genmai (pasta z soi i ryżu brązowego)

Cena: 41.41 zł
SKŁADNIKInasiona SOI*, ryż brązowy*, sól morska, woda, Aspergillus Oryzae. (*certyfikowany...
Terrasana Makaron ryżowy z ryżu czarnego bezglutenowy 250 g Bio Makaron ryżowy z ryżu czarnego bezglutenowy

Cena: 21.14 zł
Makaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek....
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl