Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon wróżb i magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Istota ryżu
Istota ryżu
Galeria okno

Istota ryżu Outlet

Autor: Michael Booth
Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Oprawa: Miękka
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Cena rynkowa: 39.00
Nasza cena:

23.40

Taniej o: 15.60 zł ( 40 % )
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Opis książki

Istota ryżu
Do progu (199,00 zł) Darmowej Dostawy dowolnym sposobem brakuje Ci 199,00 zł.
Sprawdź koszt dostawy

  • Odbiór na stacji PKN Orlen od 8,99 zł
  • Odbiór paczki w placówce Poczty Polskiej od 8,99 zł
  • Paczka pocztowa (48h) od 10,99 zł
  • Odbiór paczki w paczkomacie od 11,99 zł
  • Kurier DPD od 12,99 zł
ODBIÓR OSOBISTY ZA 0 zł Białystok, Warszawa, Ełk, Suwałki, Grajewo

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.

W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi – a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.

Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiędzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchnięciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne świątynne jedzenie na górze Koya.

W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.

To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.

Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.

Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.

Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

Recenzje książki Istota ryżu - przeczytaj

opinie klientów:

Szczegóły książki Istota ryżu
  • Autor: Michael Booth
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Pwn
  • Oprawa: Miękka
  • Stan: końcówka nakładu, książki są nowe, ale niepełnowartościowe (mogą posiadać zażółknięcia, drobne zagięcia, itp.), mogą nie posiadać dodatków takich jak płyty CD, płyty DVD, mazaki, długopisy, naklejki i inne drobne elementy.
  • Model: 978830119788933
  • ISBN: 9788301197889
  • EAN: 978830119788933
  • Wymiary: 14.3x20.5x2.5 cm
Podobne produkty
Makaron (ryżowy z ryżu tajskiego) bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (ryżowy z ryżu tajskiego) bezglutenowy

Cena: 14.12 zł
Promocja z: 15.18
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISMakaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 3-4 minuty, odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 14...
Makaron (ryżowy z ryżu czarnego) bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (ryżowy z ryżu czarnego) bezglutenowy

Cena: 14.92 zł
Promocja z: 16.09
SKŁADNIKImąka z ryżu czarnego*(60%), mąka z ryżu brązowego*, woda (*certyfikowany składnik  ekologiczny) OPISMakaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 4-5 minut. Odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZA...
Krakersy z ryżu brązowego tamari bezglutenowe - Chipsy, chrupki Krakersy z ryżu brązowego tamari bezglutenowe

Cena: 15.03 zł
Promocja z: 16.19
SKŁADNIKI ryż brązowy*, sos sojowy tamari*(ziarna soi*, woda, sól morska, koji ferment), sezam czarny* (*składniki ekologiczne) OPISBezglutenowe krakersy idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup oraz jako samodzielna przekąska. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1626 kJ / 384......
Makaron (z ryżu białego) muszla gnocchi sardi bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) muszla gnocchi sardi bezglutenowy

Cena: 10.52 zł
Promocja z: 11.29
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Makaron (z ryżu białego) świderki fusilli bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) świderki fusilli bezglutenowy

Cena: 11.06 zł
Promocja z: 11.89
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Miso shiro (na bazie ryżu) - Soja Miso shiro (na bazie ryżu)

Cena: 33.46 zł
Promocja z: 35.89
SKŁADNIKI Ryż* (63%), soja* (23%), woda, sól morska (6,3%), Koji (Aspergillus oryzae) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISTradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za......
Żurek na zakwasie z ryżu bezglutenowy - Przetwory warzywne Żurek na zakwasie z ryżu bezglutenowy

Cena: 9.49 zł
Promocja z: 10.18
SKŁADNIKIMąka ryżowa pełnoziarnista* (9,5%), czosnek*, liść laurowy*, ziele angielskie *, sól himalajska, woda, sok z kapusty kiszonej*, sok z ogórków kiszonych*(*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Produkt pasteryzowany. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 188 kJ/45 kcalTłuszcz:...
Makaron (z ryżu białego) nitka filini bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron (z ryżu białego) nitka filini bezglutenowy

Cena: 11.74 zł
Promocja z: 12.59
SKŁADNIKImąka ryżowa*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna mąka z certyfikowanych upraw oraz naturalna woda źródlana, krystalicznie czysta, ze źródła Kapella wypływającego w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300.....
Makaron konjac w kształcie ryżu bezglutenowy - Makaron ryżowy Makaron konjac w kształcie ryżu bezglutenowy

Cena: 7.10 zł
Promocja z: 7.69
SKŁADNIKIWoda oczyszczona, mąka konjac*, błonnik owsiany (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISMakaron ryżowy konjac jest źródłem błonnika o niskiej kaloryczności. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konjac (uprawiana w Chinach i......
Sklep prowadzony przez Glosel sp. z.o.o. sp.k., ul. Kolejowa 12E, 15-701 Białystok
Copyright © 2004-2018 CzaryMary.pl
Mapa galerii: 1 | 2 T
Zapisz się na nasz magiczny newsletter i odbierz
Kod 7% dodatkowego rabatu
od cen w CzaryMary. Kod ważny będzie przez 7 dni.
Adres e-mail jest nieprawidłowy
Wyrażam zgodę przetwarzanie podanego adresu e-mail w celu wysyłania treści marketingowej przez www.CzaryMary.pl zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz.U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883 z zm.).
Dziękujemy za zapisanie się na newsletter!
W ciągu najbliższych kilku minut
(z reguły 5, w wyjątkowych sytuacjach do 90 min.)
na Twój adres e-mail
wyślemy wiadomość z kodem dającym 7% dodatkowego rabatu.
Możesz skorzystać z niego jeden raz!