Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Sól himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na ziemi.
Sól himalajska powstała 250 mln lat temu, gdy energia słoneczna wysuszyła morza pierwotne. Pochodzi ona z czasów, które charakteryzowały się czystym ekosystemem i jest wydobywana metodą tradycyjną, przypominającą trochę wydobywanie węgla kamiennego. Następnie jest ręcznie sortowana, myta i suszona w słońcu.
Zawiera w swoim składzie 84 minerały i mikroelementy związane w postaci koloidalnej (łatwo przyswajalnej przez organizm). Jest to sól najwyższej jakości, a różowawe zabarwienie sól himalajska zawdzięcza podwyższonej zawartości żelaza. Im kryształ ciemniejszy, tym tego żelaza jest więcej.
Sól himalajska jest solą nieprzetwarzaną, niejodowaną i bez dodatku antyzbrylaczy.
Nada ona doskonały smak przygotowanym przez Państwa potrawom. Można ją także wykorzystać do przygotowania leczniczej solanki, płukania ust czy do kąpieli.
Swoją nazwę “ himalajska” zawdzięcza książce Barbary Hendel „Water & Salt - The Essence of Life”. Od tego czasu jest ona nazywana himalajską, chociaż jest wydobywana nie w samych Himalajach, a około 200 km od najwyższych gór w północnej części prowincji Punjab w Pakistanie.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |