Składniki:
84minerały:
wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, palladrod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptunipluton.
-
Sól himalajska powstała przed około 250 milionów lat temu we wschodnim pasie Karakorum w Himalajach (Pakistan). Zawiera ona aż 84 minerały (mikro i makro elementy), których cząsteczki są tak małe, iż mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
-
Ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz medycynie alternatywnej. Sól himalajska może być alternatywą dla oczyszczonej soli kuchennej
-
NaCl. Niestety NaCL występuje w większości potraw gotowych, które znajdziemy na półce w sklepie. Jeśli to możliwe należy unikać mocno solonych produktów, a w szczególności wędlin, słonych paluszków, chipsów itp. Najlepiej jest przygotowywać potrawy samemu.
-
Sól himalajska świetnie sprawdza się przy przygotowywaniu relaksujących i zdrowotnych kąpieli (1kg soli na 100l wody w temperaturze 37C). Do wanny wedle swojej wiedzy lub upodobania można dodawać różnego rodzaju zioła, napary, olejki. Z soli himalajskiej możemy robić roztwory o różnym stężeniu i wykorzystywać je w celach zdrowotnych.
-
Roztwory wodne soli himalajskiej można stosować do inhalacji, jako kompresy oraz np. do płukania gardła. Krystaliczna sól himalajska ma również swoje zastosowanie w redukowaniu nadmiernego niekorzystnego dla naszego zdrowia promieniowania emitowanego przez komputery, telefony itp.