Olej kokosowy jest określany również masłem lub tłuszczem kokosowym. Otrzymuje się go z tłoczonej i rozgrzanej kopry kokosowej (miąższu z orzecha). Nazwa „palmy kokosowej” w różnych językach wskazuje na to, że zawiera ona cenne substancje. W sanskrycie jest określana mianem „drzewa dostarczającego wszystkiego, co jest potrzebne do życia”, w języku filipińskim - „drzewa życia”, a na Pacyfiku - „lekarstwa na wszystkie choroby”.
Olej kokosowy zachwycił już wielu – czy przypadnie do gustu i Tobie? Jest ON niezwykły – ma szerokie spektrum zastosowań, od kosmetycznych – przez kuchenne – do leczniczych.
Zdrowy „lek” na różne dolegliwości:
Wspiera system odpornościowy, wspomaga leczenie tarczycy oraz metabolizm (między innymi ułatwia odchudzanie).
Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając tym samym rozwój mocnych kości i zębów.
Przyspiesza gojenie się ran.
Działa antybakteryjnie i antygrzybicznie.
Naturalny kosmetyk do ciała i włosów:
Nawilża i wygładza skórę – możesz go stosować jako balsam do ciała lub krem do rąk.
Jest jedną z najlepszych odżywek do włosów – wzmacnia, nawilża, likwiduje łupież, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek.
W Tajlandii jest powszechnie stosowany jako „balsam” do opalania.
Zdrowy olej w kuchni:
Jest używany do smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się, nie jełczeje).
Stosuje się go do smarowania pieczywa.
Możesz go użyć jako składnika wielu potraw i przekąsek, np. smalcu wegetariańskiego czy też mieszanki oleju z miodem, która z powodzeniem zastępuje słodycze.
Rafinowany czy nierafinowany - który olej wybrać?
Ze względu na sposób produkcji wyróżniamy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany.
Olej rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i czasem przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Zazwyczaj ma dłuższy okres ważności do spożycia. Jest bezbarwny, pozbawiony zapachu i smaku. Natomiast produkcja oleju nierafinowanego przebiega w niskich temperaturach, bez użycia środków chemicznych. Można go odróżnić po wyczuwalnym kokosowym smaku i zapachu.
Ze względu na sposób tłoczenia olej nierafinowany jest droższy, jednak jego jakość oraz właściwości zdrowotne biją na głowę kokosowy olej rafinowany, warto zainwestować w swoje zdrowie i urodę i kupić olej nierafinowany.
Sklep prowadzony przez Glosel sp. z.o.o. sp.k., ul. Kolejowa 12E, 15-701 Białystok
Copyright © 2004-2021 CzaryMary.pl Mapa galerii: 1 | 2 |