Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Skład: BIO papryka. Smak: typowy dla papryki. Zapach: aromatyczny, korzenny. Zastosowanie: uniwersalne, do serów, pikli, pizzy, makaronu, grilla, wszelkiego rodzaju dań mięsnych i wegetariańskich, do posypywania, gotowania i pieczenia.
Cztery zasady dobrych dań z użyciem węgierskiej papryki:
Zasada 1. Papryka posiada w sobie dużo cukru, który łatwo ulega spaleniu. Dlatego nie należy dodawać jej do potraw w trakcie gotowania lub smażenia.Patelnię lub garnek należy zdjąć z ognia i wtedy dodać składniki potrawy i paprykę. W przeciwnym przypadku papryka stanie się brązowa i gorzka w smaku.
Zasada 2. Jeśli chcesz zabarwić potrawę i nie nadawać jej zbyt paprykowego smaku, wystarczy do gorącego tłuszczu dodać szczyptę mielonej węgierskiej papryki. Nie należy podawać jej na oddzielnym talerzyku przygotowanej do posypania. Na Węgrzech osobno stojąca papryka jest traktowana jako ozdoba.
Zasada 3. Do przygotowania potraw używa się słodkiej lub bardzo delikatnie pikantnej papryki. Ostra papryka nie zawsze tolerowana jest przez wszystkich gości.
Zasada 4. Używaj mielonej papryki z Szeged Royal Brand. Ma ona kolor ASTA 150 i jest najlepszą wśród najlepszych. Paprykę w proszku otrzymuje się przez zmielenie wysuszonych strąkówsłodkiej papryki Capsicum annum.
Nazwa "papryka" pochodzi z języka węgierskiego. Najwyżej ceni się jakość papryki pochodzącej z Węgier i Hiszpanii. Do produkcji sproszkowanej papryki wykorzystuje się strąki najwyższej jakości, dojrzałe, dobrze wybarwione. Suszona papryka jest ucierana kilkakrotnie do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy produkt ma przyjemny zapach, ciemnoczerwony lub pomarańczowoczerwony kolor oraz łagodnie słodki smak (bez śladów ostrego smaku). Najczęściej paprykę klasyfikuje się ze względu na barwę ekstraktu z tej przyprawy (stopień zabarwienia w skali ASTA), ten parametr znacząco wpływa na cenę produktu. Produkt o mniej intensywnym kolorze (bardziej pomarańczowo-czerwony) jest klasyfikowany niżej i uzyskuje niższą cenę. ASTA jest skrótem od American Spice Trade Association (Amerykański Związek Obrotu Przyprawami). Skala zabarwienia ASTA stanowi międzynarodowy wzorzec do określania koloru ekstraktu ze strąków papryki i sproszkowanej papryki, które przeprowadza się metodą spektroskopową. Istotny wpływ na jakość papryki w proszku mają warunki przechowywania: czas i temperatura. Przyprawa powinna być przechowywana w temperaturze 5-10 oC w suchym miejscu. Przechowywanie w wyższej temperaturze, np. 20-25°C powoduje stopniową utratę zabarwienia w tempie 1% na każde 10 dni. Maksymalny czas przechowywania sproszkowanej papryki w optymalnych warunkach wynosi 18 miesięcy.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |