Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Guayusa to liście z ostrokrzewu gujańskiego. Rośnie głównie w Ekwadorze, ale spotkać możemy go również w Kolumbii i Peru. Dzięki dużej zawartości kofeiny (około 4-5%) Guayusa wysuwa się na prowadzenie deklasując pod względem pobudzenia kawę oraz inne napoje z kofeiną.
Guayusa – suszone ziele 100%
1. Guayusę tradycyjnie parzyć jak zwykłą herbatę, kilka łyżeczek od 2 do 4 zalać 1 szklanką wrzącej wody, zostawić na 5-10 minut.
2. Druga metoda: zalać zimną wodą 250 ml liście guayusy 2-4 duże łyżki doprowadzić do wrzenia naparu, gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Napar pić ciepły lub zimny, do smaku można dosłodzić go syropem z agawy, miodem lub cukrem albo zmieszać z ulubionym sokiem.Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
"Oranżada" Robert Derlatka, ul. Batorego 42/24 05-400 Otwock
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |