Darmowa Dostawa od 249,00 zł
Koszty dostawy od 8,99 zł (punkty odbioru)
Odbiór osobisty za 0 zł:
Warszawa, Wrocław, Białystok, Poznań, Częstochowa, Łódź, Lublin, Szczecin, Piotrków Trybunalski, Zamość,
Suwałki, Ełk,
Grajewo, Chojnice, Świdnica,
Zielonka, Łomża.
Seitan, zwany też inaczej "chińskim mięsem" jest wysokobiałkowym produktem wegańskim, wytwarzanym z glutenu pszennego. Stosuje się go głównie jako substytut mięsa.
Składniki:
Gluten pszenny* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze:
W 100 g:
-
Wartość energetyczna: 1775 kJ / 422 kcal
-
Tłuszcz: 7 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
-
Węglowodany: 4,6 g
-
w tym cukry: 0 g
-
Białko: 85 g
-
Sól: 0,27 g
Sposób przygotowania i przechowywania:
-
Do miski wlać szklankę wody (ok.125 ml) i wsypać cały seitan w proszku z torebki. Mieszać (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
-
W garnku średniej wielkości zagotować 1,5 litra wody, dodać szczyptę soli i 3 - 4 łyzki sosu sojowego. Gotowe ciasto podzielić i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
-
Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.30 minut.
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.