Zamknij [X] |
Galeria
|
|
“4 godziny by zostać mistrzem nie tylko w kuchni” to książka, która na przykładzie gotowania pokazuje metody uczenia się dowolnych umiejętności. Naucz się gotować, grać w szachy, rzucać do kosza za trzy punkty korzystając z uniwersalnych zasad uczenia się.
Być może jedynym daniem, jakie potrafisz przygotować, jest kanapka z serem, a o jajecznicy możesz jedynie pomarzyć. Timothy Ferriss również kiedyś nie potrafił, a nawet nie lubił gotować. Odkrył jednak, że można się tego nauczyć korzystając z pewnych uniwersalnych zasad. W procesie uczenia dotarł do poziomu meta, a więc do mechanizmów leżących u jego podstaw. Badał je ucząc się gotować i w ten oto sposób powstała książka, która jest ze wszech miar niezwykła.
Książka zawiera wiele przepisów na potrawy z różnych stron świata. Jest tu kuchnia molekularna, są wykwintne dania włoskie i bogata w smaki kuchnia orientalna. Jednak to nie wszystko. Chociaż przepisów, zdjęć potraw i anegdot związanych z gotowaniem tutaj nie brakuje, książka ta jest uniwersalnym podręcznikiem uczenia się. Obojętnie więc, w jakiej dziedzinie pragniesz osiągnąć mistrzostwo. Być może chcesz nauczyć się pływać, a może zostać świetnym gitarzystą? Być może pragniesz osiągnąć poziom mistrzowski w grze w szachy? Timothy Ferriss udowadnia, że korzystając z przedstawionych tu zasad, w czasie niezwykle krótkim osiągniesz dowolny cel.
Jest wiele powodów, aby przeczytać tę książkę. Po pierwsze dowiesz się, jak w rekordowo krótkim czasie osiągnąć poziom mistrzowski w dowolnej dziedzinie. Po drugie nauczysz się dostrzegać zarówno w jedzeniu, jak i w życiu rozmaite subtelności. Po trzecie korzystając z przedstawionych tu zasad możesz zapomnieć o diecie. Zdrowy tryb życia i reguły prawidłowego odżywiania się zostały w tych zasadach uwzględnione. Dzięki temu osiągniesz formę i zdrowie. Dowiesz się również, że aby zrobić wrażenie, nie trzeba wcale poświęcić dużo czasu na naukę.
W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata. Jeżeli nabędziesz pewne umiejętności kulinarne, będziesz mógł zrobić dobre wrażenie na osobie, na której Ci zależy.
W końcu to świetna zabawa. I nie chodzi już nawet o gotowanie, ale po prostu o lekturę tej jedynej w swoim rodzaju książki, którą czytać można niczym porywającą powieść przygodową.
Opinie o książce:
To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tumnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jejtemat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawychzdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autorspotkał podczas jej pisania.
Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!
Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.com
Czy możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy dokuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć, czego się uczyć,a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie możenam się nie udać.Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, io rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat. To jedna z najlepszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji.
Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |