Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do naszych makaronów pochodzi właśnie z upraw włoskich. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia uzyskuje się różne odmiany ryżu: ryż brązowy – pełnoziarnisty to ryż zwany kompletnym – niełuskany. Pozbawiony jest tylko plewki i zarodka. Ryż biały, zwany polerowanym jest delikatniejszy, ponieważ nie zawiera plewki, ale ma mniej białka, tłuszczu i witamin. Mąka ryżowa charakteryzuje się wysoką wartością pokarmową wynikającą ze składu aminokwasów. Jest wykorzystywana do produkcji żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia np. żywności dla dzieci, kaszek śniadaniowych oraz pieczywa bezglutenowego. Potrawy z ryżu są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu. Ryż ma średni indeks glikemiczny, czyli po jego spożyciu zawartość glukozy we krwi wzrasta umiarkowanie, co jest ważne dla cukrzyków. Białko ryżu nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczne.
Ekologiczna mąka ryżowa, woda źródlana
W 100 g:
Zagotuj dużą ilość wody, aby makaron pływał swobodnie (4-5 litrów). Osól i jeśli chcesz dodaj łyżkę oleju roślinnego. Do gotującej się wody powoli wrzucaj makaron, aby nie przerwać procesu gotowania.
Zamieszaj i gotuj do miękkości 7-9 minut (al dente 5 minut). W trakcie gotowania nie mieszaj makaronu. Odcedź, przelej ciepłą wodą i rozkoszuj się smakiem.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Posiada oznaczenie Viva dla Wegetarian i Wegan.
Fabijański sp. Z o.o., Lwówecka 6, 58-508 Siedlęcin
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |