Zamknij [X] |
Galeria
|
|
MˇKA MIGDAŁOWA
Z jednej strony powinna być produktem dobrze znanym, z drugiej jednak budzi spore zainteresowanie i jest pewnego rodzaju odkryciem. To bardzo zdrowy, ale i kaloryczny produkt – podobnie jak migdały, z których powstaje. Czym wyróżnia się m±ka migdałowa, jakie ma zastosowanie, i czy jest w jakikolwiek sposób lepsza od innych rodzajów m±k?
WŁA¦CIWO¦CI
Mielone migdały – m±ka i bakalie w jednym
M±ka migdałowa powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanych szerzej jako migdały. To jedne z najzdrowszych orzechów, zaliczane do grona superfoods. Przede wszystkim zawieraj± mnóstwo zdrowych tłuszczów, bardzo dużo witaminy E oraz minerałów – wapnia, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Dodatkowo wspieraj± pracę mózgu, pobudzaj±c kreatywno¶ć i wzmacniaj±c koncentrację. Migdały mielone s± wła¶ciwie tak samo zdrowe jak te spożywane w cało¶ci. Wła¶nie dlatego m±ka migdałowa jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw m±cznych. W¶ród jej wielu zalet warto wymienić znakomity smak oraz to, że jest bezglutenowa. Warto pamiętać, że orzechy s± jednym z najczęstszych alergenów, dlatego osoby uczulone powinny sięgać po nie ostrożnie, szczególnie je¶li nie s± pewne, które rodzaje orzechów je uczulaj±.
Czy m±ka z migdałów zast±pi m±kę pszenn±?
W przypadku m±k z orzechów i str±czków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zast±pić m±kę pszenn± w proporcjach 1:1. Mielone migdały s± jednak w tej kwestii wyj±tkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zast±pieniu m±ki pszennej migdałow±, wypieki mog± mieć inn± strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem s± też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiaj±c je, najlepiej wymieszać migdały mielone z inn± m±k±, która ma lepsze wła¶ciwo¶ci wypiekowe – np. pszenn± lub orkiszow±. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyro¶nięcia ciasta.
Przepisy z m±k± migdałow±
Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi nale¶ników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. M±ka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowsz± i najsmaczniejsz±. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoj± dietę bardziej warto¶ciow±, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem.
M±ka migdałowa
W 100 g:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Produkt gotowy do bezpo¶redniego spożycia, niebęd±cy żywno¶ci± przeznaczon± dla niemowl±t ani żywno¶ci± specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkt przeznaczony dla wszystkich grup konsumenckich z wył±czeniem osób uczulonych na składniki wywołuj±ce alergie i reakcję nietolerancji. Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów.
Migdały
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczon± odpowiedzialno¶ci± sp.k. Al. Tysi±clecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |