Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Sun & Food Liofilizowane kultury starterowe do kefiru 5 g Bio
Liofilizowane kultury starterowe do kefiru
Galeria okno

Sun & Food Liofilizowane kultury starterowe do kefiru 5 g Bio

Ocena: 5.0 (1 ocena) Zobacz recenzje »
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis Żywność Liofilizowane kultury starterowe do kefiru

27.00

najniższa cena z 30 dni: 27,00 zł
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii jest szczególnie polecany jako wspomaganie procesu oczyszczania organizmu.

Na zmianę z jogurtem L+ działa korzystnie przy zaparciach.

Wytwarzane przez bakterie substancje działają oczyszczająco na organizm, powodują neutralizację wielu toksyn.

Zawiera kultury bakterii:

  • Lactococcus lactis subsp.
  • Lactobacillus subsp.
  • Leuconostos subsp.
  • Streptococcus thermophilus
  • Typowe drożdże i mikroflora kefirowa

Nie zawiera glutenu.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować także zewnętrznie np. przy rozstępach skórnych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Z naszego kefiru można też robić serWówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Wytwarzanie: Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion.

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°C.

  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.

  4. Zostawiamy do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12h. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga! Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

  5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

Kolejne namnażanie: Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Terapia jogurtowa - jak zacząć?

  • Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.
  • Po 14 dniach dołączamy kefir.
  • Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.
  • Zawarty w kefirze CO2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.
  • Pijemy więc rano jogurt L+, a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.
  • W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ uważa się, że daje dużo energii.
  • Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny.
Składniki:

Lactococcus lactis*, Leuconostoc*, Streptococcus thermophilus*, Lactobacillus subsp. kefyr*, drożdze kefirowe*, grzybek kefirowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartości odżywcze:

W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 90 g
  • w tym cukry - 90 g
  • Białko - 0 g
  • Sól - 0 g
Sposób przygotowania i przechowywania:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.

1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C
2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!
3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.
4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!
5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

Dane producenta/dystrybutora:

Bio Planet S.A., Fabryczna 9B, 05-084 Leszno k. Warszawy

Szczegóły Żywność Liofilizowane kultury starterowe do kefiru
  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO004
  • EAN: 5905279349032
  • Wymiary: 10 x 8 x 1 cm
Recenzje Żywność Liofilizowane kultury starterowe do kefiru - przeczytaj opinie klientów:

ocena: 5
Opinia użytkownika sklepu
polecam warto kupic i jesc codziennie.. wychodzi pyszny
Podobne produkty
Dieta Raw Food. 20-dniowe kompleksowe oczyszczanie Dieta Raw Food. 20-dniowe kompleksowe oczyszczanie

Cena: 33.92 zł
Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw ...
eBook Od kultury "ja" do kultury "siebie" pdf mobi epub Od kultury "ja" do kultury "siebie"

Cena: 13.60 zł
Od kultury "ja" do kultury "siebie" jest dyskusją z popularnym trybem badania tożsamości o...
Helpa Różdżki smaku owocowe (liofilizowane owoce) 20 g Bio Różdżki smaku owocowe (liofilizowane owoce)

Cena: 18.81 zł
Bio owocowe Różdżki Smaku to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolor...
Helpa Różdżki smaku warzywne (liofilizowane warzywa) 18 g Bio Różdżki smaku warzywne (liofilizowane warzywa)

Cena: 13.99 zł
Bio Warzywne Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych warzyw liofilizowanych o pięknych kolo...
Bio Kontynenty Maliny liofilizowane 30 g Bio Maliny liofilizowane

Cena: 29.46 zł
Ekologiczne maliny liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego sp...
Tłocznia Maurera Sok jabłkowy z miętą BIO MAURER BIO 300 ml Bio Sok jabłkowy z miętą BIO MAURER BIO

Cena: 6.49 zł
Sok pozyskiwany ze świeżych owoców i ziół tłoczonych na zimno. Nie zawiera dodatku wody, c...
Bio Planet Jagody acai liofilizowane sproszkowane 100 g Bio Jagody acai liofilizowane sproszkowane

Cena: 37.43 zł
ZALECANE SPOŻYCIE ok. 5 g dziennie (mała łyżeczka). Polecamy jako dodatek do koktajli, sok...
Biosabor Gazpacho zupa z oliwą z oliwek Extra Virgin Bio 1 l - Bio Sabor Gazpacho zupa z oliwą z oliwek Extra Virgin Bio 1 l - Bio Sabor

Cena: 16.83 zł
Zupa podawana na zimno pochodząca z Andaluzji (Hiszpania), przygotowana z ekologicznych sk...
Tarot Nocnego Słońca, Night Sun Tarot Tarot Nocnego Słońca, Night Sun Tarot

Cena: 80.10 zł
Z artystycznego geniuszu i ezoterycznych badań Fabio Listrani pochodzi talia, która odzwie...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl