Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Dynia to jednoroczna roślina o długich, grubych pnączach osiągających długość 7 m. Szerokie liście mają kształt serca, a kwiaty trąbki w kolorze żółtym i pomarańczowym. Owoc dyni jest okrągły i jasno pomarańczowy, choć pewne odmiany mogą być owalne i zielone. Miąższ owocu jest zbity i smaczny oraz wypełniony nasionami. Dynia najczęściej ma zastosowanie w kuchni. Miąższ jest również suszony i w formie proszku dostępny jako suplement.
Substancje odżywcze i zastosowanie:
Intensywny pomarańczowy kolor dyni sugeruje, że zawiera dużo antyoksydantów tj. beta-karoten i witaminę A. Dynia to także dobre źródło wit. E, tiaminy, niacyny, wit.B6, folianu, żelaza, magnezu i fosforu oraz bogate źródło witaminy C, ryboflawiny, potasu, miedzi, manganu i błonnika pokarmowego. Ponadto dynia zawiera kilka niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Stosowanie: proszek można spożywać według uznania, jako dodatek do jogurtu naturalnego a także spożywać w formie koktajli odżywczych.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |