Wśród przypraw jednoskładnikowych z CzaroMarowego działu warto wymienić: cynamon, lubczyk, czarnuszkę, trawę cytrynową, rozmaryn. To jedynie wybrane przyprawy, które nie tylko nadają potrawom niesamowitego smaku, ale także wykazują prozdrowotne właściwości.
W niniejszym dziale znajdziesz produkty jednoskładnikowe, które nie zawierają żadnych substancji barwiących czy konserwantów. To suszone zioła w czystej postaci, które mogą być dodawane wprost do potraw. Dzięki jednoskładnikowości możesz własnoręcznie skomponować mieszankę, która jest zgodna z Twoimi oczekiwaniami odnośnie do smaku, zapachu i właściwości prozdrowotnych.
Dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się przyprawy orientalne oraz te trudno dostępne w sklepach detalicznych, m.in. trawa cytrynowa używana w kuchni południowoazjatyckiej oraz południowoamerykańskiej. Jej zaletą jest delikatny smak z lekką nutą cytrynową, ale bez charakterystycznej goryczki. Trawa cytrynowa wzbogaci smak każdej potrawy – sałatki, zupy, deseru, a nawet dań mięsnych przyprawianych curry. Co ciekawe suszone źdźbła trawy można dodać do herbaty, dzięki czemu nabierze bardzo wyrazistego smaku. Stawiamy wyłącznie na naturalność i ekologię, dlatego rośliny do przypraw są selekcjonowane z najwyższą starannością na godnych zaufania uprawach.
Ostropest plamisty – gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej oraz niektórych rejonów Azji Środkowej (Indie, Pakistan). Jako gatunek introdukowany, rozprzestrzenił się w...
Używany z powodzeniem w kuchni. Szafran ma dość silny zapach i smak z wyraźną goryczką. Wystarczy szczypta by nadać barwę i smak nawet dużemu daniu. Używa się go do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw z mięs i ryb, do zup, sosów i ciast. Służy także do alkoholu głównie likierów ziołowych.
Galangal to aromatyczna przyprawa polecana do dań kuchni tajskiej. Dodawana jest do zup, sałatek, dipów, oraz dań mięsnych i z owoców morza. Charakteryzuje się korzennym aromatem i ostro-gorzkim smakiem.
SKŁADNIKI majeranek* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISMajeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów.ZALECANE WARUNKI...
Cynamon doskonale komponuje się z wieloma daniami. Idealnie pasuje do deserów, wypieków oraz tradycyjnych pierników. Przyprawa nadaje się także do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, herbat, kaw, gorących czekolad oraz nalewek. Niewielką ilość stosuje się również podczas przyrządzania...
Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw, niezastąpiona do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin potraw smażonych, galaretek itp. Liść laurowy stosuje się przy sporządzaniu marynat oraz przy kiszeniu kapusty. Produkt bezglutenowy.
Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa, serów - zwłaszcza sera korycińskiego oraz jako składnik przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa. Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do...
Czosnek niedźwiedzi jest jednym z największych odkryć ostatnich lat, jeśli chodzi o rośliny zielarskie i przyprawowe, choć lokalnie był wykorzystywany od zawsze. Czosnek niedźwiedzi nadaje się doskonale do zup, sosów, sałatek, jako posypka do kanapek, zapiekanek.
Używany z powodzeniem w kuchni. Szafran ma dość silny zapach i smak z wyraźną goryczką. Wystarczy szczypta by nadać barwę i smak nawet dużemu daniu. Używa się go do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw z mięs i ryb, do zup, sosów i ciast. Służy także do alkoholu głównie likierów ziołowych.
Przyprawa powszechnie stosowana do zup, mięs, ryb, marynat, wędlin. Mielone ziarna pieprzu doskonale nadają się do przyprawiania steków. Przyprawa może być uzupełnieniem do młynka pieprz czarny ziarno, zawartość opakowania wystarczy na dwukrotne jego uzupełnienie.
Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw, niezastąpiona do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin potraw smażonych, galaretek itp. Liść laurowy stosuje się przy sporządzaniu marynat oraz przy kiszeniu kapusty.
Przyprawa używana do mięs, wędlin i sosów w szklanym młynku. Solidne i trwałe wykonanie młynków sprawia, że mogą być stosowane do wielokrotnego użytku. Posiadają one ceramiczny mechanizm do regulacji grubości mielenia. Kupując jeden młynek, możemy cieszyć się z jego użytkowania przez wiele lat.
SKŁADNIKIkardamon ziarno* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISJest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu.
Kurkuma jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można dodawać ją do musztardy i sosów.
SKŁADNIKI czarnuszka* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Aromatyczna przyprawa do pieczywa. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.
SKŁADNIKIpapryka chili* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISPrzyprawa idealnie nadaje przyprawiania mięsa, drobiu oraz przetworów INFORMACJA ALERGENNAMoże zawierać GORCZYCĘ i SELERZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu