Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Sun & Food Bakterie do kiszenia warzyw i owoców 10 g bioSun & Food Bakterie do kiszenia warzyw i owoców 10 g bio
Bakterie do kiszenia warzyw i owoców
Galeria okno

Sun & Food Bakterie do kiszenia warzyw i owoców 10 g bio

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis Żywność Bakterie do kiszenia warzyw i owoców

27.00

najniższa cena z 30 dni: 27,00 zł
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Kultury do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego i które używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw.

SKŁADNIKI/ SPRZĘT

‐ 1 saszetka kultur bakterii do kwaszenia

‐ wybrane warzywa lub owoce

‐ woda

‐ sól

‐ cukier

‐ 1 dające się szczelnie zamknąć naczynie do fermentacji  (do kiszenia należy używać naczynia  kamionkowego, ceramicznego, szklanego lub emaliowanego)

‐ 1 czysta wygotowana deska lub talerz ‐1 obciążnik np. wygotowany kamień, słoik z wodą lub inny ciężki przedmiot

PRZECHOWYWANIE

Saszetka z kulturami bakterii powinna być przechowywana w lodówce aż do upływu minimalnej daty przydatności. Można podzielić zawartość saszetki na mniejsze porcje, ale wtedy saszetka musi być przechowywana  w lodówce i szczelnie zamknięta, ponieważ inaczej kultury mogą ulec zbryleniu.

WYTWARZANIE

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, dokładnie ją umyć, wyciąć głąb, poszatkować. Inne warzywa  poszatkować.

Włożyć do naczynia i wymieszać z solą (10 g lub 2 łyżeczki soli, najlepiej kamiennej lub morskiej  niejodowanej,  na 1 kg warzyw)

Przygotować kultury bakterii: Wsypać zawartość saszetki do ok. 200 ml zimnej wody z 25 g cukru i wymieszać.

1 saszetka wystarczy na 10 kg warzyw. Przełożyć warstwami warzywa do naczynia, w którym będą kiszone.

Każdą warstwę polać zaczynem z bakterii.

W naczyniu zostawić od góry wolną przestrzeń od 2 do 7 cm, w zależności od wielkości naczynia.

Położyć czystą wygotowaną deskę lub gruby talerz na warzywa i obciążyć kamieniem lub innym ciężarem tak, żeby deska była przykryta sokiem.

Naczynie szczelnie przykryć i zostawić do fermentacji w temp.20‐24⁰C w ciemnym miejscu.

Po 1‐2 dniach naczynie odpowietrzyć, ponieważ odbywa się mocne tworzenie gazu .

Przybliżony czas fermentacji zależy od rodzaju warzyw i preferencji (czy wolimy mniej czy bardziej  ukiszone warzywa);

przykładowo: kapusta ok. 6‐8 dni ogórki,  seler, fasola , czerwony burak ok. 10 dni szparagi ok. 8‐10 dni pok. 7 dni

PO UKISZENIU PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE / w temperaturze 4 ⁰ C

Uwagi:

- Ponieważ kiszenie jest procesem beztlenowym, ważne jest, aby warzywa były dobrze przykryte wodą z zakwasem a naczynie szczelnie zamknięte. Dlatego w przypadku drobno krojonych warzyw np.poszatkowanej kapusty dobrze jest ugnieść ją lub ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściła sok i  upewnić się, że nie pozostały przestrzenie powietrzne. Po ukiszeniu należy pojemnik otworzyć i  umieścić w lodówce, żeby spowolnić dalszą fermentację.

‐ Należy przestrzegać zasad czystości przy przyrządzaniu kiszonek (wyparzyć sprzęt wrzątkiem, dobrze  wyszorować lub obrać warzywa korzeniowe) . Jeżeli obce bakterie lub drożdże dostaną się do zaczynu  może pojawić się nietypowy zapach i smak lub biały osad na wierzchu (pleśnie). Nie należy wtedy  spożywać produktu. Jest to wynikiem niehigienicznego przygotowania lub nieszczelności naczynia i  dostania się obcych drobnoustrojów.

‐ Warzywa i owoce można kisić w całości lub już pokrojone jak na sałatkę. Kiszenie będzie wtedy  odpowiednio krótsze.

‐ Można wykorzystać płyn z kiszonek do namoczenia na kilka godzin lub na noc warzyw albo owoców  przeznaczonych do spożycia. Bakterie obecne w tym płynie rozkładają pestycydy i inne szkodliwe  substancje. Niektóre pestycydy i toksyny nie są rozpuszczalne w wodzie i dlatego samo mycie  owoców o warzyw nie wystarczy, żeby się ich pozbyć.

‐ Do kiszenia nadaje się większość warzyw: różne odmiany kapusty, ogórki, papryka, fasola, cebula,  szparagi, dynia, cukinia, kabaczek. Dobrze kiszą się warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler,  rzepa, rzodkiew, pietruszka. Można kwasić  grzyby i owoce jak np.jabłka i śliwki.

‐ Do zaczynu można dodawać różne przyprawy:  koperek, nasiona kminku, kopru włoskiego, pieprzu,  owoce jałowca, ziele angielskie, świeży korzeń imbiru, korzeń chrzanu, natkę pietruszki, małą ostrą  papryczkę, majeranek, rozmaryn.

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Szczegóły Żywność Bakterie do kiszenia warzyw i owoców
  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO007
  • EAN: 5905279349049
Recenzje Żywność Bakterie do kiszenia warzyw i owoców - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
Dary Natury Przyprawa do ryb i owoców morza 40 g Bio Przyprawa do ryb i owoców morza

Cena: 12.13 zł
Przyprawić rybę bezpośrednio przed smażeniem wklepując przyprawę w kawałki ryby lub smarow...
eBook Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie pdf Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie

Cena: 2.14 zł
Poznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdz...
Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat

Cena: 55.93 zł
Nowe wydanie kulinarnego bestsellera Sztuka fermentacji! Jeśli kiszenie kojarzy ci się tyl...
Only Eco Płyn do mycia warzyw i owoców 500 ml Płyn do mycia warzyw i owoców

Cena: 14.06 zł
Skuteczny i w 100 % bezpieczny koncentrat do codziennego mycia warzyw i owoców. Zmywa z po...
Do słoika i butelki Do słoika i butelki

Cena: 28.00 zł
To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kr...
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

Cena: 34.36 zł
Chcesz korzystać z diety, która będzie wspierać Twoje zdrowie? Włącz do swoich posiłków wa...
Bio Gardena Nawóz do owoców, warzyw, roślin ozdobnych eco 8 kg Nawóz do owoców, warzyw, roślin ozdobnych eco

Cena: 91.68 zł
Nawóz BiOgardena Owoce Warzywa Rośliny Ozdobne to nowoczesny ekologiczny nawóz długo dział...
Zwergenwiese Mus z owoców leśnych (70% owoców) bezglutenowy 225 g Bio Mus z owoców leśnych (70% owoców) bezglutenowy

Cena: 15.15 zł
Nadaje się m.in. do kanapek, deserów, ciast, koktajli mlecznych oraz lodów. Produkt wegańs...
Wielka księga słoików. Ponad 250 przepisów od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy Wielka księga słoików. Ponad 250 przepisów od przetworów z warzyw i

Cena: 24.95 zł
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych przetworów z warzyw i owoców, a także...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl