Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Bulwy cibory jadalnej (Cyperus esculentus) z upraw ekologicznych delikatnie mielone bez dodatków na drobną mąkę.
- delikatnie orzechowy smak
- do wielu zastosowań
- wysoka zawartość błonnika
- bez glutenu
- drobno mielona
Migdały ziemne GOVINDA to wysokowartościowy produkt naturalny zapewniający szybko przyswajalną dawkę energii. Mają one wyśmienity orzechowy smak i wysoką zawartość błonnika. 2-3 łyżki stołowe można dodać do wody, soku lub napoju zbożowego (ok. 200 ml) i cieszyć się smacznym posiłkiem. Można też dodać do musli lub jogurtu sojowego. Mielone migdały ziemne można też dodawać do wypieków zamiast orzechów.
Już w starożytnym Egipcie bulwy migdałów ziemnych wyglądające jak suszone owoce cenione były za smak i wartości odżywcze. Ich szczególną wartością jest nadzwyczaj wysoka zawartość błonnika.
Składniki: 100% migdałów ziemnych z upraw ekologicznych, drobno zmielonych
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
Wartość energetyczna: 1881 kJ / 451 kcal
Tłuszcz: 24,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,5 g
Węglowodany: 48,4 g w tym cukry: 21,5 g
Błonnik: 15,4 g
Białko: 4,3 g
Sól#: < 0,1 g
Minerały i pierwiastki śladowe (mikroelementy):
Żelazo: 3,5 mg 25%**
Magnez: 87 mg 24%**
**Pokrycie dziennego zapotrzebowania w % zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ). Podane wartości podlegają wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
# Dotyczy naturalnej zawartości sodu
Informacja o alergenach: może zawierać śladowe ilości orzechów.
PL-EKO-04
Rolnictwo spoza UE
Producent: Govinda Natur GmbH, Niemcy
Właścicielem marki GOVINDA jest firma Govinda Natur GmbH. Mottem tej działającej na rynku produktów naturalnych i ekologicznych od blisko 30 lat firmy jest „Słuchaj głosu Natury”. Celem marki GOVINDA jest zapewnianie wysokiej jakości produktów naturalnych, w szczególności "healthy snacks" (zdrowych przekąsek), ajurwedyjskiej i naturalnej żywności, produktów dla wegan i wegetarian, także o jakości witariańskiej.
GOVINDA to:
- innowacyjna żywność o jakości ekologicznej
- stosowanie alternatywnych surowców spożywczych (np. migdałów ziemnych CHUFA)
- jakość bez kompromisów
- autentyczny smak natury, bez dodatków i wypełniaczy
Produkt na bazie bulw cibory jadalnej, których inne nazwy to Chufa, migdały ziemne i orzechy tygrysie (Tiger Nuts).
Wyglądające jak owoce - bulwy trawy tigernut (Cyperus esculentus) znane są ze swych własności odżywczych od czasów cywilizacji egipskiej. Są naturalnie bogate w błonnik i mają wyborny smak, będący niezwykłym połączeniem smaku migdałów i orzechów laskowych. Częścią rośliny, którą się zbiera są brodawki korzeniowe osadzone w glebie.
Bulwy obiera się i delikatnie przetwarza na mąkę. W tej postaci są bardzo łatwe do strawienia. Jednocześnie prawie nieznane są alergie na migdały ziemne, co sprawia, że są one interesującą alternatywą dla osób uczulonych na soję, gluten czy laktozę.
Migdały ziemne są źródłem wysokiej jakości błonnika (tzw. skrobi opornej działającej jako prebiotyk), a jednocześnie dostarczają istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków śladowych (cynk). Mają też w składzie około 20% oleju. Olej z migdałów ziemnych zawiera tylko 18% tłuszczów nasyconych i 82% tłuszczów nienasyconych. Podobną proporcję ma uznawana za najzdrowszą oliwka z oliwek. Migdały ziemne mogą więc być właściwie opisane jako pełnowartościowy środek spożywczy wspomagający trawienie.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |