Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Zastosowanie: do smarowania chleba, jako dodatek do deserów i miksowanych napojów, do wypieków oraz do musli. Oddzielanie się oleju jest procesem naturalnym i nie świadczy o pogorszeniu jakości produktu. Dobrze zamieszać! Naturalnie słodki krem do smarowania.
- produkt wegański
- bez glutenu
- bez laktozy
- bez dodatku cukru
Składniki: 67% migdały ziemne (chufas, łac. Cypreus esculentus)*, olej słonecznikowy*, wanilia*
* z upraw ekologicznych
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
Wartość energetyczna: 1981 kJ / 473 kcal
Tłuszcz: 39 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,8 g
Węglowodany: 25,6 g w tym cukry: 8 g
Błonnik: 20,8 g
Białko: 5,8 g
Sól#: < 0,1 g
Minerały i pierwiastki śladowe (mikroelementy):
Żelazo: 3,2 mg 23%
Magnez: 74,4 mg 20%
Fosfor: 168,8 mg 24%
Cynk: 2,8 mg 28%
Wit. E: 12,2 mg 102%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania w % zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
# Dotyczy naturalnej zawartości sodu
Informacja o alergenach: może zawierać śladowe ilości orzechów, nasion i orzeszków ziemnych.
PL-EKO-04
Rolnictwo UE/spoza UE
Producent: Govinda Natur GmbH, Niemcy
Właścicielem marki GOVINDA jest firma Govinda Natur GmbH. Mottem tej działającej na rynku produktów naturalnych i ekologicznych od blisko 30 lat firmy jest „Słuchaj głosu Natury”. Celem marki GOVINDA jest zapewnianie wysokiej jakości produktów naturalnych, w szczególności "healthy snacks" (zdrowych przekąsek), ajurwedyjskiej i naturalnej żywności, produktów dla wegan i wegetarian, także o jakości witariańskiej.
GOVINDA to:
- innowacyjna żywność o jakości ekologicznej
- stosowanie alternatywnych surowców spożywczych (np. migdałów ziemnych CHUFA)
- jakość bez kompromisów
- autentyczny smak natury, bez dodatków i wypełniaczy
Produkt na bazie bulw cibory jadalnej, których inne nazwy to Chufa, migdały ziemne i orzechy tygrysie (Tiger Nuts).
Wyglądające jak owoce - bulwy trawy tigernut (Cyperus esculentus) znane są ze swych własności odżywczych od czasów cywilizacji egipskiej. Są naturalnie bogate w błonnik i mają wyborny smak, będący niezwykłym połączeniem smaku migdałów i orzechów laskowych. Częścią rośliny, którą się zbiera są brodawki korzeniowe osadzone w glebie.
Bulwy obiera się i delikatnie przetwarza na mąkę. W tej postaci są bardzo łatwe do strawienia. Jednocześnie prawie nieznane są alergie na migdały ziemne, co sprawia, że są one interesującą alternatywą dla osób uczulonych na soję, gluten czy laktozę.
Migdały ziemne są źródłem wysokiej jakości błonnika (tzw. skrobi opornej działającej jako prebiotyk), a jednocześnie dostarczają istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków śladowych (cynk). Mają też w składzie około 20% oleju. Olej z migdałów ziemnych zawiera tylko 18% tłuszczów nasyconych i 82% tłuszczów nienasyconych. Podobną proporcję ma uznawana za najzdrowszą oliwka z oliwek. Migdały ziemne mogą więc być właściwie opisane jako pełnowartościowy środek spożywczy wspomagający trawienie.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |