Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Czarnuszka o silnym aromacie świetnie sprawdzi się jako dodatek do wypieku pieczywa, stosuje się ją także do ozdoby dań. Wiele osób używa jej nasion podczas robienia przetworów – ogórków konserwowych czy kiszonej kapusty. Czarnuszka służy również do doprawiania różnych rodzajów sera. Warto dodawać ją do dań z warzywami strączkowymi, ponieważ łagodzi wzdęcia i może byc pomocna przy problemach żołądkowych.
Czarnuszka w formie niewielkich ziarenek, a także w postaci mielonej jest często stosowana w diecie u osób, które nie mogą spożywać pieprzu lub są uczulone na ostre przyprawy.
Drożdżowe bułki z czarnuszką i suszonymi pomidorami
Do miski wsypujemy mąkę, półłyżki czarnuszki i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Podgrzewamy mleko, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokruszone drożdże, wymieszaną całość powoli wlewamy do miski z mąką i dodatkami. Wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulki i układamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy na górze resztą czarnuszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec warto sprawdzić czy bułki są upieczone w środku, w jedną z nich należy wbić widelec lub nóż, jeśli nie zostaje na nim surowe ciasto bułeczki są upieczone.
Ciekawostki
Pojemność: 100 g
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |