Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu
Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu
Galeria okno

Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis produktu Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu

27.00

najniższa cena z 30 dni: 27,00 zł
PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego , dlatego w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na zmianę z jogurtem L+.

Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych.

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₁₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.

  • Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie
  • Nie zawiera cukru, zagęszczaczy.
  • Nie zawiera dodatków chemicznych.

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion.

Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°

  1. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.
  2. WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.


Zostawiamy do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12h. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

Unikamy wstrząsania naczyniem!

Uwaga!

Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.


Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Terapia jogurtowa jak zacząć?


Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.



Po 14 dniach dołączamy kefir.

Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera ON również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ daje dużo energii.

Składniki:

Streptococcus thermophilus*, Lactococcus bulgaricus* (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartości odżywcze:

W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 90 g
  • w tym cukry - 90 g
  • Białko - 0 g
  • Sól - 0 g
Sposób przygotowania i przechowywania:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.

1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C

2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!

3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.

4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!

5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

Dane producenta/dystrybutora:

Bio Planet S.A., Fabryczna 9B, 05-084 Leszno k. Warszawy

Szczegóły produktu Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu
  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO002
  • EAN: 5905279349018
  • Wymiary: 10 x 8 x 1 cm
Recenzje produktu Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
Świeca wizerunkowa mężczyzna zielona naturalny wosk – magia płodności, obfitości Świeca wizerunkowa mężczyzna zielona naturalny wosk – magia

Cena: 32.00 zł
Jedna z najskuteczniejszych świec o wyjątkowej mocy do magii i rytuałów. Po zapaleniu tej ...
eBook Od kultury "ja" do kultury "siebie" pdf mobi epub Od kultury "ja" do kultury "siebie"

Cena: 13.60 zł
Od kultury "ja" do kultury "siebie" jest dyskusją z popularnym trybem badania tożsamości o...
Bio Kontynenty Maliny liofilizowane 30 g Bio Maliny liofilizowane

Cena: 28.65 zł
Ekologiczne maliny liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego sp...
Helpa Różdżki smaku owocowe (liofilizowane owoce) 20 g Bio Różdżki smaku owocowe (liofilizowane owoce)

Cena: 19.44 zł
Bio owocowe Różdżki Smaku to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolor...
Helpa Różdżki smaku warzywne (liofilizowane warzywa) 18 g Bio Różdżki smaku warzywne (liofilizowane warzywa)

Cena: 13.99 zł
Bio Warzywne Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych warzyw liofilizowanych o pięknych kolo...
Bio Planet Jagody acai liofilizowane sproszkowane 100 g Bio Jagody acai liofilizowane sproszkowane

Cena: 37.04 zł
ZALECANE SPOŻYCIE ok. 5 g dziennie (mała łyżeczka). Polecamy jako dodatek do koktajli, sok...
Bezcielesny sens. Szkice z filozofii kultury Bezcielesny sens. Szkice z filozofii kultury

Cena: 37.00 zł
Książka stanowi zbiór esejów z filozofii kultury. Autor odsłania przed Czytelnikiem nie za...
eBook W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej mobi epub W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni

Cena: 21.75 zł
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowie...
Bio Kontynenty Truskawki liofilizowane 30 g Bio Truskawki liofilizowane

Cena: 28.65 zł
Ekologiczne truskawki liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl