Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Halit to najczystsza spotykana sól himalajska. Jest często nazywana diamentem pośród soli, gdyż halit osiągnął najwyższy stopień czystości. Charakteryzuje się ona dużą przejrzystością i kubiczną formą. Przypomina trochę posklejane ze sobą fragmenty grubego szkła. Halit jest rzadko spotykany, stanowi niewiele ponad 3% całego wydobycia soli.
Halit powstał w wyniku działania bardzo dużych ciśnień. W odróżnieniu od różowej soli himalajskiej halit zawiera prawie 99% NaCl. Zawarte w niej mikroelementy mają podobnie jak różowa sól himalajska postać koloidalną łatwo przyswajalną przez organizm. Halit należy także do kamieni szlachetnych, a dzięki swojej wysokiej wartości bioenergetycznej wykorzystywany jest także w celach leczniczych.
W kuchni halit wykorzystywany jest przez kucharzy w restauracjach, gdyż sól ta ma łagodniejszy smak niż sól kuchenna czy himalajska różowa.
Halit idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, do tworzenia roztworów solnych, w zabiegach kosmetycznych i odchudzających.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |