Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Jagody Goji rosną na pnączach osiągających wysokość do 6 metrów. Owoce są koloru czerwonego i są zbierane raz do roku, latem. Stosowane są w tradycyjnej Medycynie Chińskiej od tysięcy lat.
Goji zawierają 19 aminokwasów, m.in.: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę. Są one niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji organizmu. Zawierają wyższy poziom wit.C niż pomarańcze i więcej białek niż pełne ziarna. Jagody Goji zawierają 21 pierwiastków śladowych m.in. german, który rzadko występuje w pokarmach. Zawierają również beta-sitosterol, karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych m.in. beta-karoten (bogatsze źródło niż marchewki) i zeaksantynę, która chroni oczy. To jedno z najbogatszych źródeł karotenoidów spośród wszystkich pokarmów. Jagody Goji zawierają także witaminy z grupy B. Są też doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Najważniejsza rola GOJI:
Goji dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym.
Autor: Brett Brown
Jagody Goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Zawierają one szereg karotenoidów, witamin, minerałów oraz fitoskładników. Oprócz tego, wiele ludzi uważa, że są one jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów.
Antyoksydanty
Antyoksydanty pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz promieniowanie. Bez dostatecznej ilości antyoksydantów organizm jest podatny na choroby oraz przyspieszony proces starzenia się. Wolne rodniki to produkt uboczny metabolizmu, promieniowania oraz kontaktu z toksynami. Prowadzi to w rezultacie do wczesnej śmierci komórek, co przyczynia się do różnych chorób. Antyoksydanty mogą zapobiec temu wszystkiemu.Karotenoidy
Jagody Goji to jedno z najlepszych źródeł karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych, a nawet lepsze niż marchewka. Jak wykazały badania, zawartość karotenoidów w komórkach człowieka jest istotnym czynnikiem określającym maksymalną długość życia.Zdrowe oczy
Jagody Goji zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 r.ż.Odporność oraz dłuższe życie
Jagody Goji wspomagają również układ odpornościowy. Jest to zasługa trzech głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten wspomaga stymulację interferonem na układ odpornościowy.Wartości odżywcze
Jagody Goji zawierają 18 aminokwasów łącznie z 8 egzogennymi aminokwasami, co stanowi pełnowartościowe białko. Zawierają one również 21 minerałów śladowych tj. wapń, miedź, german, żelazo, magnez, fosfor, selen oraz cynk, a także witaminy A, C, E oraz kompleks witamin z grupy B.Stosowanie
Jagody Goji mogą być stosowane na różne sposoby. W tradycyjnej medycynie chińskiej były one jedzone w postaci świeżej oraz herbaty. Można je również dodawać do każdej herbaty, wtedy pod wpływem wysokiej temperatury wielocukry są uwalniane do herbaty. Smakują również jako dodatek do zup i mieszanek suszonych owoców, orzechów i nasion. Znajdziesz jagody Goji w dobrym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym.Jak widać jagody Goji to naprawdę doskonały produkt. Zawierają one mnóstwo antyoksydantów, witamin, minerałów, wielocukrów i białka. Jest to jeden z produktów, który naprawdę może wspomagać stan zdrowia.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |