Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Nazwa brokułów pochodzi z łaciny i oznacza „gałąź” lub „ramię”. Brokuły mają duże, ciemnozielone kwiaty wyrastające z grubej łodygi. Kwiatostan, który otaczają wąskie, ciemnozielone liście, jest zbierany zanim zacznie kwitnąć. Choć cała roślina jest jadalna, najczęściej je się górną część tzw. kwiaty.
Właściwości odżywcze i zastosowanie:
Brokuły to bogate źródło białka, wit.E, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i selenu oraz błonnika pokarmowego, wit. A, C, K, B6, folianu, potasu i manganu. Zawierają również ważne antyoksydanty tj. luteinę, która wspiera walkę z wolnymi rodnikami. Badania wykazały także, że brokuły mogą mieć pozytywny wpływ na prostatę. Zawierają również glukorafaninę, która przekształca się w sulforafan, który z kolei ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto zawierają 3,3’-diindolilometan, który według badaczy może korzystnie wpływać na trzustkę. Liczne badania wykazały, że brokuły mogą korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia.
Sposób użycia: Brokuły, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można dodawać do zup, sosów a także szejków owocowo-warzywnych.
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia: USA
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |