Magiczne Bestsellery

  |  

Promocje

  |  

Horoskop

  |  

Salon wróżb i magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Przeboje kuchni staropolskiej
Przeboje kuchni staropolskiej
Galeria okno

eBook Przeboje kuchni staropolskiej pdf, epub

Ocena: (Brak ocen)
Ilość stron: 148
Wydawca: Wydawnictwo e-bookowo
Rodzaj pliku: PDF / EPUB
Dostępność:
Produkt DO POBRANIA
Pobranie w: Do 2h od opłacenia zamówienia
Cena rynkowa: 14.00
Nasza cena:

13.30

Taniej o: 0.70 zł ( 5 % )
Plik do pobrania
Dodaj do schowka

Opis ebooka

Przeboje kuchni staropolskiej
Za ten produkt można zapłacić wyłącznie za pomocą płatności elektronicznych.
Kiedy wszedł na ekrany znakomity film Francisa Forda Coppoli Ojciec chrzestny, posypały się gromy na twórców. Zarzucano im szczególnie wyrafinowane okrucieństwo. Nie chodziło bynajmniej o liczne sceny krwawych porachunków między gangsterami. Miłośników zwierząt oburzył przede wszystkim obraz odciętego, końskiego łba, w łóżku jednego z bohaterów. Nie pomagały wyjaśnienia, że głowę czworonoga zakupiono w wytwórni konserw dla piesków, a zwierzę potraktowano i uśmiercono prawdziwie "po ludzku". Nasi przodkowie byli chyba mniej wrażliwi. Końskie łby uchodziły za szczególny przysmak, godny hetmańskich ust. Jeszcze w połowie XIX wieku dostojny pan Roman Sagnuszko, aby uczcić czcigodnego pułkownika Marcelego Tarnowskiego, zaserwował mu głowę źrebięcia na półmisku. "Wiadomo, że w dawnych czasach u nas tylko przed hetmanem taki półmisek stawiano" - przytacza słowa dawnego pamiętnikarza Elżbieta Kawecka (W salonie i w kuchni). Inni goście musieli zadowolić się mniej atrakcyjnymi fragmentami pieczonego źrebaczka. Dawne książki kucharskie wywierają czasami takie wrażenie, jak horror Teksańska masakra piłą mechaniczną. Jedno szczęście, że ludzkie sumienia nie zawsze były uśpione i zwierzęta częstowano narkotykami... Ale przepis na półżywe kurczęta może budzić grozę. Ptaki pojono wódką, potem skubano na żywo, przypiekano nad ogniem i podawano na stół. Kiedy smakosz kłuł je widelcem, porywały się do lotu "z wielkim podziwieniem gości". Szczególną litość budzić może los bardzo popularnych w staropolskiej kuchni kapłonów (kastrowanych kogutów) i pulard (kastrowanych kur). Kaleczono je, by szybko rosły i obrastały tłuszczem. A potem... To już historia dla ludzi o wyjątkowo mocnych nerwach. Krystyna Bockenheim w książce Przy polskim stole przytacza dawne przepisy na utuczenie kapłona w kilka godzin: "Wziąć masła twardego i w kulki go rozrobić. Tymi kulkami nakarmić kapłona i póty go gonić, póki zmordowany nie ustanie. Po małej chwili toż samo raz drugi i trzeci uczynić. Masło w nim przez agitacją rozgrzane i roztopione po całym się rozejdzie. Zabić go potem i w zimną wodę włożyć; będzie tłusty jak utuczony". Inna receptura: "Weźmi kapłona żywego, nalej mu lejkiem w gardło octu winnego, a zawiąż i zawieś przez godzin pięć. Oskub pięknie, ochędoż, upiecz zwyczajnie albo nagotuj jako chcesz". Brr! Druga połowa XVIII wieku w Polsce upłynęła pod znakiem panowania dwóch naszych ostatnich królów: Augusta III i Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jakże różni to byli królowie! Wyznaczyli także dwie różne epoki w kuchni polskiej. August III był żarłokiem. Uwielbiał specjały zarówno saskiej, jak i polskiej barokowej kuchni. Jędrzej Kitowicz pisał w swoich Pamiętnikach: "Jadał tłusto i wiele: kuchnia jego nie miała równej w Europie tak co do wytworności potraw, jak co do wielkości ich; kucharzów, kuchcików, posługaczy kuchennych, pomywaczek liczbę do setnej dochodzącą. Choć sam jeden obiadował, zastawiano jednak przed niego 20 potraw i po tym wety i cukry". Natomiast Stanisław August jadał dobrze, ale nie za wiele. Jego styl naśladowali liczni polscy panowie i damy dbające o talię. Na sławnych obiadach czwartkowych podawano barszcz z uszkami, zimne wędliny, kiełbasy, paszteciki, a jako danie podstawowe - ulubioną przez króla pieczeń baranią. Król Staś uwielbiał ostrygi, zarówno świeże, prosto z Hamburga, jak i marynowane. Zachodnie przysmaki coraz częściej pojawiały się na pańskich stołach. Nieoceniony kronikarz Jędrzej Kitowicz notował w Opisie obyczajów: "Nie ustępując nasi Polacy w niczym Włochom i Francuzom, nawykli powoli, a dalej w najlepsze specjały obrócili owady i obrzezki, którymi się ojcowie ich jak jaką nieczystością brzydzili. Jedli żaby, żółwie, ostrygi, ślimaki, granele, to jest jądrka młodym jagniętom i ciołkom wyrzynane, grzebienie kurze i nóżki kuropatwie (same paluszki nad świecą woskową przypiekane), w których sama tylko imaginacyja jakiegoś smaku dodawała". Większość obywateli Rzeczypospolitej jadła te przysmaki dalej po staropolsku, czyli palcami. Stanisław August zaś należał już do tych oświeconych monarchów, którzy po mistrzowsku posługiwali się "grabkami", czyli widelcem. Jacy byli ci dawni Polacy, biesiadujący przy mniej lub bardziej suto zastawionych stołach? Lektury szkolne dają nam najzupełniej wypaczony obraz dawnych czasów. Współcześni nabierają przekonania, że obywatele Polski Piastów czy Rzeczypospolitej Obojga Narodów patrzyli na świat oczami Kopernika, Kochanowskiego, Krasickiego czy Mickiewicza. Niestety, mentalność naszych przodków znacznie lepiej oddaje lektura pierwszej polskiej encyklopedii - Nowych Aten księdza Benedykta Chmielowskiego. Dziś czyta się opisy zacnego dziekana rohatyńskiego jak Zieloną gęś mistrza Ildefonsa. Gałczyński był mistrzem humoru, encyklopedysta Benedykt zaś najzupełniej serio w latach 1745 - 1756 przekazywał dostępną mu wiedzę na kartach swej czterotomowej encyklopedii. (Fragmenty)
Recenzje ebooka Przeboje kuchni staropolskiej - przeczytaj

opinie klientów:

Liczba recenzji: 0
Szczegóły ebooka Przeboje kuchni staropolskiej
  • Tytuł: Przeboje kuchni staropolskiej
  • Autor: Jan Kochańczyk
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo e-bookowo
  • Rodzaj pliku: epub,pdf
  • Licencja: znak wodny
  • Rok wydania: 2012
  • Ilość stron: 148
  • Stan: plik elektroniczny, do pobrania po opłaceniu
  • Model: @DL_22118AA6EB
  • Język: polski
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788363080099
Podobne produkty
Zestaw Wiosna, lato i jesień w kuchni Pięciu Przemian - Kuchnia pięciu przemian Zestaw Wiosna, lato i jesień w kuchni Pięciu Przemian

Cena: 73.29 zł
Promocja z: 104.7
Ten zestaw trzech praktycznych książek z przepisami to ponad 300 przepisów Anny Czelej na zdrowe i smaczne potrawy według Pięciu Przemian. Wypróbuj kuchnię Pięciu Przemian, lub pogłęb już posiadaną wiedzę o kolejne przepisy!...
Lato w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie - Kuchnia pięciu przemian Lato w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Cena: 27.92 zł
Promocja z: 34.90
Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 10...
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian - Kuchnia pięciu przemian Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

Cena: 27.92 zł
Promocja z: 34.90
Jeśli należysz do grona miłośników kuchni Pięciu Przemian, albo dopiero chcesz spróbować swoich sił w tym sposobie gotowania sięgnij po tę pierwszą z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych......
Jesień w kuchni Pięciu Przemian - Kuchnia pięciu przemian Jesień w kuchni Pięciu Przemian

Cena: 27.92 zł
Promocja z: 34.90
Jak przygotować jesienne menu zgodne z zasadami Pięciu Przemian, które będzie miało dobroczynny wpływ na twój organizm? Wystarczy dłużej gotować, piec i dusić potrawy, dzięki czemu zrównoważysz energię yin skierowaną w dół, tak charakterystyczną dla jesiennej Przemiany Metalu. Przygotuj więc gęste,....
Zdrowie od kuchni - Inne książki o dietach Zdrowie od kuchni

Cena: 22.35 zł
Promocja z: 29.80
Czemu może posłużyć dieta? Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości? Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię......
Zestaw 2 książek: Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian + Wiosna w kuchni Pięciu Przemian - Kuchnia pięciu przemian Zestaw 2 książek: Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian +

Cena: 48.53 zł
Promocja z: 64.7
Zestaw idealny dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym, zgodnym z naturą sposobem przygotowywania posiłków. W skład zestawu wchodzi książka zawierająca teorię odżywiania według Pięciu Przemian oraz książka z praktyką - prostymi, smacznymi i tanimi przepisami, które każda gotująca.....
Makrobiotyka w polskiej kuchni - Inne książki o dietach Makrobiotyka w polskiej kuchni

Cena: 23.78 zł
Promocja z: 29.00
Poradnik zdrowego żywienia. Autorka wykazuje w nim, że kuchnia makrobiotyczna jest nie tylko zdrowsza, ale i tańsza od tradycyjnej. Znajdziemy w nim przepisy na potrawy, które mogą zastąpić mięso, dowiemy się, jak sporządzać sosy bez tłuszczu, smaczne i słodkie ciasta bez cukru oraz rozmaite dania.....
Przysmaki kuchni jarskiej - Wegetarianizm i kuchnia jarska Przysmaki kuchni jarskiej

Cena: 7.42 zł
Promocja z: 9.90
W pierwszej części książki znajdują się przepisy na "małe dania". Są to potrawy nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe....
W mojej tajskiej kuchni - Inne książki o dietach W mojej tajskiej kuchni

Cena: 53.22 zł
Promocja z: 64.90
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji......
Sklep prowadzony przez Glosel sp. z.o.o. sp.k., ul. Kolejowa 12E/3, 15-701 Białystok
Copyright © 2004-2016 CzaryMary.pl
CzaryMary.pl korzysta z technologii cookies, przeczytaj więcej na ten temat tutaj.
Mapa galerii: 1 | 2 | produkty niedostępne T
Stany Zjednoczone: koszt dostawy już od 47,90 zł!*
Aby sprawdzić koszt dostawy: (1) wrzuć produkty do CzaroMarowego koszyka,
(2) przejdź do Koszyka i (3) wybierzesz kraj dostawy paczki.
Super! Chcę zobaczyć CzaroMarowe Bestsellery >
* dla paczki o wadze do 1 kg. Pełny cennik kosztów dostawy znajdziesz również tutaj.