PODSTAWOWE SKŁADNIKI ORZECHA CEDROWEGO  
 

  Witamina B1 (tiamina 0,39-0,66 mg%.). Reguluje utlenianie produktów przemiany węglowodanów, uczestniczy w przemianie aminokwasów, powstawaniu kwasów tłuszczowych, wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, pokarmowego, endokrynologicznego, nerwowego.
Witamina B2 (ryboflawina) 0,14 – 0,17 mg%.. Pomaga w przetwarzaniu białek, tłuszczów i węglowodanów w energię. Poprawia ostrość widzenia światła i koloru, korzystnie wpływa na stan systemu nerwowego, skóry, błon śluzowych, pracę wątroby i krążenie krwi.

Witamina PP( niacyna) 1,05 – 1,4 mg%.. Ważna dla syntezy tłuszczów, białek i przetwarzania żywności w energię. Reguluje funkcjonowanie systemu nerwowego, krążenia, pracę organów trawiennych, poziom cholesterolu.

Witamina E (tokoferol) 9 -10,12 mg%.. Wpływa na funkcjonowanie gruczołów płciowych, stymuluje pracę mięśni, uczestniczy w przemianie białek i węglowodanów, ułatwia przyswajanie tłuszczów, witamin A i D. Chroni ściany komórek przed uszkodzeniami.

Miedź do 4 mg%.. Uczestniczy w pracy mózgu, niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych.

Magnez do 551,6 mg%.. Niezbędny do funkcjonowania prawidłowej struktury kości. Ważny składnik tkanek miękkich.

Mangan do 16 mg%.. Niezbędny składnik chrząstek i hormonów. Pomaga organizmowi przyswajać glukozę i bierze udział w pracy enzymów, w procesie reprodukcji, wzrostu i wymiany tłuszczów.

Krzem do 3,2 mg%.. Sprzyja powstawaniu i elastyczności tkanek łącznych organizmu, uczestniczy przyswajaniu wapnia przez kości.

Wanad do 0,0037 mg%.. Hamuje powstawanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Uczestniczy w pracy enzymów, w przyswajaniu glukozy i tłuszczów, w rozwoju kości i zębów.

Potas do 650 mg%.. Reguluje wodną równowagę organizmu. Pomaga w normalizacji skurczów serca i odżywianiu mięśni.

Fosfor do 840 mg%.. Uczestniczy w formowaniu i utrzymaniu w dobrym stanie zębów i kości. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, komórek nerwowych i w szybkim uwalnianiu energii.

Wapń do 110 mg%.. Główny składnik kości i zębów. Niezbędny w procesie krzepnięcia krwi, bierze udział we wszystkich procesach metabolicznych. Odpowiada za prawidlowe napięcie mięśni, funkcjonowanie systemu nerwowego, krążenia.

Molibden do 0,2 mg%..Pomaga w przyswajaniu tłuszczów i węglowodanów. Zapobiega niedokrwistości.

Nikiel do 0,0781 mg%.. Niedobór wpływa niekorzystnie na proces krwiotworzenia i powoduje spowolnienie wzrostu, zmianę zawartości żelaza, miedzi i cynku w wątrobie.

Jod do 0,5 mg%.. Składnik hormonów tarczycy.

Cyna do 0,0781 mg%.. Niedobór cyny w organizmie może doprowadzić do spowolnienia wzrostu.

Bor do 0,0002 mg%.. Niedobór może osłabić bystrość umysłu zdolność wykonywania prac fizycznych.

Cynk do 13 mg%.. Spełnia ważną rolę przy odbudowie tkanek, prawidłowym wzrastaniu szkieletu i skurczach mięśni. Pomaga w gojeniu ran i sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu prostaty.

Żelazo do 19 mg%.. Najważniejszy składnik hemoglobiny.

Bar, tytan, srebro, aluminium, jodki, kobalt, sód do 195 mg%..

Węglowodany, w tym glukoza, fruktoza, sacharoza, skrobia, dekstryny, pentozany, błonnik. Prócz tego w skład orzeszków wchodzą również białka : albuminy, globuliny, gluteliny i prolaminy.



Jądra orzeszków zawierają 63,9% wysokiej jakości oleju i 17,2% przyswajalnych białek, w skład których wchodzi 19 aminokwasów: tryptofan, walina, lizyna, metionina, histydyna, prolina, seryna, glicyna, treonina, alanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, fenyloalanina, cystyna i cysteina, arginina, tyrozyna. 70% z nich posiada wysoką wartość biologiczną. Białko orzeszków cedrowych wyróżnia się podwyższoną, w stosunku do białek innych produktów, zawartością lizyny (do 12,4 g/100g białka); metoniny (do 5,6 g/100g białka) i tryptofanu (3,4 g/100g białka) – najbardziej deficytowych aminokwasów zwykle ograniczających biologiczną wartość białek. Znajdujące się w cedrowych orzechach witaminy sprzyjają wzrostowi organizmu człowieka. Tak więc orzechy w swoim składzie posiadają witaminę A – witaminę wzrostu i rozwoju. W składzie białka orzecha przeważającym ilościowo aminokwasem jest arginina (do 21 g/100g białka), która jest nieodzowna w jadłospisie dziecka i dojrzewającego młodego organizmu. Radziecki uczony B. P. Tokin twierdzi, że w cedrowych lasach powietrze jest praktycznie sterylne i zawiera 200-300 komórek bakteryjnych w 1m3. Według norm medycznych w pomieszczeniach, gdzie przeprowadza się operacje, dopuszcza się na 1m3 powietrza 500-1000 niepatogennych mikrobów. Wydzielane przez cedry fitoncydy mają działanie bakteriobójcze.



OLEJ ORZECHA CEDROWEGO W LECZENIU NIEŻYTÓW ŻOŁĄDKA, CHOROBY WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY

Dane przytoczone w literaturze świadczą o wysokiej skuteczności terapeutycznej olejów w stanach zapalnych różnego pochodzenia. Olej cedrowy różni się od innych szeroko znanych olejów leczniczych dużą zawartością uzdrawiających składników i jest naturalnym produktem, który od bardzo dawna wykorzystywany był w medycynie ludowej. Przebadano grupę chorych o obniżonej wydzielniczej funkcji żołądka. Przy analizie danych laboratoryjnych zauważono pewne obniżenie kwasowości soku żołądkowego u osób, których wyniki przed leczeniem znacznie przewyższały normę. Podwójnie wzrosła ilość wydzielanej żółci prze pęcherzyk żółciowy. Olej cedrowy wykazuje właściwości lecznicze, jest dobrze tolerowany przez chorych i może być wykorzystywany do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Szczególnie skuteczny jest w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Może być stosowany w najbardziej zaawansowanych stadiach chorób jako środek przeciwzapalny i uśmierzający ból. Przy rozcieńczeniu mlekiem olej cedrowy ma działanie przeciwzapalne przy chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby.



Wskazania do stosowania oleju z orzecha cedrowego:

  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • nieżyt żołądka,
  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • działania uboczne po leczeniu wrzodów,
  • nie ma przeciwwskazań w przyjmowaniu.

Olej z orzeszków cedrowych w leczeniu działań ubocznych po terapiach, operacjach z powodu nowotworów żołądka.

Ingerencja chirurgiczna zastosowana z powodu choroby nowotworowej żołądka prowadzi do poważnych zaburzeń ze strony pojedynczych układów i organizmu człowieka jako całości. Najczęściej występującymi powikłaniami są połączone zaburzenia ze strony żołądka i przełyku. Zapalenie błony śluzowej żołądka żołądku ma przede wszystkim charakter ogniskowy. Zapalenie śluzówki przełyku pojawia się najczęściej w pobliżu zwieracza przełyku. Wspomniane zaburzenia pooperacyjne często występują w połączeniu z różnego rodzaju innymi zachorowaniami operowanego żołądka i najtrudniej poddają się leczeniu na etapie rehabilitacji.

Badania na chorych, którzy poddani zostali radykalnej operacji z powodu nowotworu żołądka potwierdziły zdolność oleju cedrowego do wyleczenia lub zmniejszenia stanu zapalnego śluzówki żołądka i całego przewodu pokarmowego. Zauważono poprawę przepuszczalności przełyku w okolicy zwieracza. Wykazano również pozytywny wpływ oleju cedrowego na procesy immunologiczne, stan wątroby i trzustki. Tak więc rehabilitacja włączająca olej cedrowy do kompleksowego leczenia chorych poddanych operacji z powodu nowotworu żołądka jest skutecznym środkiem w usuwaniu pooperacyjnych powikłań. Podany sposób leczenia nie ustępuje a w wielu przypadkach i przewyższa stosowane metody polegające na leczeniu medykamentami, środkami przeciwzapalnymi.



WSKAZANIA:

  • Chorzy operowani z powodu nowotworu żołądka, nie wcześniej niż miesiąc po zabiegu w przypadku wystąpienia powikłań pooperacyjnych spowodowanych procesem zapalnym.
  • Nieżyty żołądka.
  • Zwężenie przełyku spowodowane stanem zapaleniem.
  • Nie ma przeciwwskazań w przyjmowaniu.
SPOSOBY STOSOWANIA

W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach: rano 30 minut przed jedzeniem i wieczorem 2 godziny po ostatnim posiłku jedną łyżeczkę od herbaty (można rozcieńczyć mlekiem 1/1). Czas leczenia 21 dni. W razie potrzeby powtórzyć kurację po 10 dniach. W miażdżycy: 0,6 ml raz dziennie przed jedzeniem. Czas leczenia 30 dni. W razie potrzeby powtórzyć kurację. W oparzeniach i odmrożeniach smarować chore miejsce lub zakładać opatrunki z oleju cedrowego do wyleczenia. W chorobach skórnych smarować chore miejsce dwa razy dziennie i pić raz dziennie rano łyżeczkę oleju. W chorobach alergicznych przyjmować trzy razy dziennie łyżeczkę oleju tuż przed jedzeniem. Przy objawach sezonowych leczenie należy zacząć miesiąc przed przewidywanym nawrotem choroby.
 

>>cedr